Papež František a Wim Wenders

Na co se chystá Lukáš Jirsa z TV Noe na festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě?
Zveřejňujeme jeho osobní výběr - 7 filmů a 2 masterclass.

 Jihlava Filmy

1) De Sancto Ambrosio

NEDĚLE / 28. 10. 2018 / 13:00

De Sancto Ambrosio

Prvních deset minut filmu v divákovi evokuje otázku, kdy se začne něco dít. Ono se však nic velkého dít nezačne. Dělníci pracují na stavbě, děti si hrají, turisté si prohlížejí místní krásy, svatba, pohřeb, ale také prázdné ulice či pohledy na střechy budov; jedním slovem mikrokosmos. Snímek ukazuje město z úplně odlišné perspektivy, předkládá útržky ze života na první pohled ničím nezajímavých lidí, kteří zkrátka jsou. Kamera běží bez toho, aniž by si jí kolemjdoucí všimli, protože je strategicky umístěná na vyvýšeném místě. Celý film je tak natočen čistě z nadhledu.

„Vždycky mě fascinovala možnost vylézt na střechy budov a přemýšlet o městě. Jeden rok na středověké zvonici byl jako pobyt ve stroji času, který čas proměnil v něco hmatatelného.“ A. Di Bias

Antonio Di Base, Itálie, 2018, délka: 50 min


2) Bůh bez domu, dům bez Boha

NEDĚLE / 28. 10. 2018 / 20:00

Bůh bez domu dům bez Boha

Pár kroků od hlavního nádraží se pod magistrálou nachází sociální centrum Naděje pro lidi bez domova. Už pětadvacátým rokem se tam každý týden koná bohoslužba pod vedením kazatele Petra Ševčíka. Ten se označuje za misionáře, jehož Bůh seslal, aby šířil víru mezi lidmi, na něž společnost pohlíží se směsí soucitu a opovržení.

Kateřina Tisová a Sára Englišová, ČR, 2018, délka: 11 min


3) Dopis příteli z Gazy

PONDĚLÍ / 29. 10. 2018 / 10:00

Dopis příteli z Gazy

Snímek o izraelsko-palestinském konfliktu, v němž autor nekompromisně kritizuje blokádu Gazy a snaží se v Izraelcích vyvolat pocit odpovědnosti za jejich činy. Za nástroj si zvolil předčítání tematicky souvisejících příběhů a poezie od spisovatelů, jako byli Albert Camus, Mahmoud Darwish, Yizhar Smilansky aj.

Amos Gitai, Izrael, 2018, délka: 34 min


4) Hitler? Toho neznám.

PONDĚLÍ / 29. 10. 2018 / 10:00

Hitler Toho neznám

Debut B. Bliera je originální antiměšťácký pamflet založený na rozhovorech s několika Francouzi ve věku 15 až 22 let, kteří nepoznali Hitlera. Je unikátní svou formou postavenou na kameře a střihu. Ve své době šlo o natolik provokativní dílo, že bylo zakázáno do 18 let a staženo ze soutěže v Cannes.  

Bertrand Blier, Francie, 1961, délka: 90min


5) Pepe, svrchovaný život

PONDĚLÍ / 29. 10. 2018 /17:30

Pepe svrchovaný život

Příběh Uruguayce Josého „Pepe“ Mujicy je jako žádný jiný: skromný muž, který se stal prezidentem, protože zůstal věrný svému přesvědčení a zároveň se dokázal změnit. Je to příběh o politickém aktivistovi a bývalém levicovém partyzánovi. „Pepe“ je hrdý na svou minulost, ale přitom nechce žít pouze z ní.

Emir Kusturica, Argentina - Uruguay - Srbsko, 1961, délka: 90min


6) Papež František: Muž, který drží slovo

PONDĚLÍ / 29. 10. 2018 / 20:00

Papež František Muž který drží slovo

Dokument věnovaný osobnosti papeže Františka. První papež pocházející z Latinské Ameriky ve filmu představuje své mnohdy pokrokové názory na chudobu, smrt, církevní skandály a další společenská témata. Snímek se zároveň vrací k osobnosti Františka z Assisi, jehož jméno papež přijal.

Wim Wenders, Švýcarsko - Svatý stolec - Itálie - Německo - Francie, 2018, délka: 96 min


7) Setkání s Gorbačovem

ÚTERÝ / 30. 10. 2018 / 11:30

Setkání s Gorbačovem

Konfrontační dialog mezi Wernerem Herzogem a posledním sovětským prezidentem je základem portrétu sestávajícího mimo jiné z řady archivních a ilustračních záběrů, na jejichž pozadí Herzogův hypnotický hlas reflektuje Gorbačovovu politickou dráhu, včetně éry perestrojky a glasnosti, až po její tragický konec.

André SInger a Werner Herzog, VB - USA - Německo, 2018, délka: 90min


Jihlava Masterclass

1) Vitalij Manskij: Portrét Ruska

NEDĚLE / 28. 10. 2018 / 17:30

Vitalij Manskij Portrét Ruska

Dokumentární snímek Svědkové Putinovi (2018) z dílny tohoto ruského autora je portrétem Ruska z jedinečné a netradiční perspektivy. Skládá se výlučně z archivních záběrů natočených režisérem Vitalijem Manským (1963) na samém počátku Putinovy prezidentské éry. Režisér nás seznámí s postupem, jakým tyto materiály skládal jako díly mozaiky, aby v této detailní filmové případové studii vytvořil širší obraz celku.


 2) Krzysztof Zanussi: Filmový debut

PONDĚLÍ / 29. 10. 2018 / 17:30

Krzysztof Zanussi Filmový debut

Krzysztof Zanussi (1939) patří k pilířům polské kinematografie. Společně s Kieślowskim a Wajdou tvoří trojici nejuznávanějších polských režisérů, kteří sklízeli úspěchy doma i v zahraničí. Ve své masterclass představí divákům práci s mladými debutanty a studentskými filmy, na kterých se jako pedagog několika prestižních filmových škol podílí, a podělí se o zkušenosti, které má například z Lodže, New Yorku nebo z Moskvy. Poodhalí i závoj tajemna, který zakrývá polský film, a představí možnosti, jak se v Polsku jako mladý filmař prosadit.


Anotace k filmům i masterclass jsou převzaty z oficiálního webu festivalu: www.ji-hlava.cz